Darželis – šeimos adaptacija

Posted: 2019-08-23 by Pusė Musės

Darželis – šeimos adaptacija

Darželio adaptacijai svarbu paruošti ne tik vaikus, lygiai taip pat pasiruošti reikia ir patiems tėvams. Bet kuris pokytis žmoguje sukuria naują emociją.

Kokias emocijas išgyvena tėvai, kurie savo vaiką pirmą kartą išleidžia į darželį?

Dažnai juos lydi nerimas, liūdesys, baimė, nežinomybė, irzlumas. Visa tai yra normalu ir neišvengiama. Šiuo atveju svarbiausia visas emocijas priimti, jų neneigti, neslopinti, o pasistengti suprasti, kad tai yra laikina ir kad visos emocijos žmogui yra vertingos ir reikalingos. Tik tada kai būsite, supratingi, kai sugebėsite susitvarkyti su savo emocijomis galėsite padėti ir savo vaikams. Patys jausdami ramybę, galime ja dalintis su kitais, šiuo atveju vaikais, kurių laukia naujas, nežinomas etapas.

Kaip jūs galite padėti sau ir vaikui:

– ruoškitės iš anksto (kalbėkite, pasakokite apie darželį, žaiskite vaidmeninius žaidimus, įsivaizduodami darželyje vykstančias situacijas, pasakokite ne tik tai, kad darželyje bus labai linksma, paminėkite ir tai, kad kartais gali būti ir liūdna, bet tu visada gali kreiptis į auklėtoją ir pan).

– ugdykite vaikų savarankiškumą (savarankiškas vaikas darželyje jausis daug saugiau, nes jam nereikės laukti kitų pagalbos)

– laikykitės tos pačios dienotvarkės, rutinos, kuri vyksta ir darželyje ( jei vaikui dienos seka darželyje būna panaši, kai ir namuose jis patirs daug mažiau streso),

– apsilankykite darželyje kartu su vaiku, leiskite jam iš anksto susipažinti su vieta, kurioje jis visai neužilgo praleis daug laiko), – susikurkite atsisveikinimo ritualus ( jie turėtų būti trumpi, linksmi ir gerai nuteikiantys tiek jus tiek vaiką),

– bendradarbiaukite su darželio personalu (tai žmonės, kurie nori jums padėti, kurie yra įgyja daug patirties ir žinių, dėl to labai svarbu įsiklausyti į jų patarimus).

No Comments

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *